Magstorm - Bloggen
Dags att sätta på pelletsbrännaren <> Magstorm – Bloggen

21 september 2009:

Dags att sätta på pelletsbrännaren

Filed under: Hus och hem — Etiketter:, — Magnus Storm @


Jaha, då var pelletsbrännaren igång inför hösten 2009 (för man får väl kalla nuvarande årstid för sensommar…?). Hittills har allting gått bra sen jag startade den för några timmar sen, men jag känner mig inte säker än på att det kommer att flyta som det ska, pelletsbrännaren kan vara lite lynnig ibland, men detta var huvudsakligen före bytet till nyare programvara.

När jag kom hem förut så märkte jag att jag hade glömt att sätta på pannan igen efter lördagens arbete med ved som behövde kapas och klyvas. Av någon anledning så slutar pannan att fungera i några timmar om man belastar en fas mycket hårdare än de andra två och eftersom jag använder både elmotorsåg och vedklyv så hade jag som sagt stängt av pannan för att slippa eventuellt strul, vilket då betydde att panntemperaturen låg på tjugo grader när jag satte på pelletsbrännaren förut.

Eftersom hysteresen är ställd att slå på vid 60 grader och av vid 80 så betyder ju det att vattentemperaturen ska höjas med hela 60 grader och lägger man samman vattnet i värmesystemet med vattnet i den inbyggda varmvattenberedaren så är det cirka 300 liter som ska värmas upp. Här finns en beskrivning av hur pelletsbrännaren fungerar (here’s the english translation of how my pellet burner works).

8 kommentarer »

 1. Jaha en till med en pelletsbrännare som kan trassla lite. Jag har kämpat med min ett tag nu. Men tror, bara tror att jag fått ordning på den nu. Just baffelplåtarna ställer till lite problem. Har två i nu men tänker snart se om det går att gå upp till fyra.

  Kommentar by Urban — 08 december 2009 @

 2. Jaså, baffelplåtarna ställer till med problem? Vad händer då? Blir fallröret så varmt att brännaren slår av? Jag kör med en hemmagjord baffelplåt förresten, den är gjord som en liten låda; dels för att värmen ska gå längs väggarna lite längre och dels (mest) för att den samlar upp en massa aska så att man slipper aska ur pannan lika ofta. Allt för en bekvämare vardag :lol:

  Jag har haft en hel del krångel med min sen installationen i november 2005, jag skrev en del om pelletsbrännarstrulet här.

  Har länge har du haft din pelletsbrännare?

  Kommentar by magnusfahlstrom — 08 december 2009 @

 3. Den fanns i huset när vi flyttade hit för 1 1/2 år sedan, den är väl runt 3 år. Nu kör jag med två baffelplåtar båda urspårade på kortsidan fast vända åt olika håll i eldrummet. Sedan vi bytte pellets fungerar det bättre. Men tror jag gör så här. Jag skriver en bloggpost om det på min blogg med lite bilder och länkar tillbaka hit när det är klart så skall vi se om vi kommer fram till något.
  Blir lite knöligt att beskriva allt med text när man kan lägga upp lite bilder och en skiss istället.

  Kommentar by Urban — 08 december 2009 @

 4. Härligt! Det ser jag fram emot.

  Kommentar by magnusfahlstrom — 08 december 2009 @

 5. [...] nej inte fiskemagnus, utan Magnus på Magstorm verkar ha en del kläm på det här med trilskande pelletsbrännare. Så bilden är till för honom, fast det är klart kan någon annan hjälpa till så går det [...]

  Pingback by Service på pelletspanna | Gester...med ord — 09 december 2009 @

 6. Såja nu har du en skiss där på allt http://www.gester.se/vollsjo/service-pa-pelletspanna/ att prata med leverantörerna av brännaren fungerar ungefär lika bara som att prata med en kille som kan pannan. Det vill säga knappt alls. Pannan är en oljepanna från början så ingen av dem har riktig kunskap hur enheterna fungerar ihop när det blir trassel och vad som skall göras.

  Kommentar by Urban — 09 december 2009 @

 7. Såja nu har jag gjort en liten uppdatering om brännaren. Bara att klicka på mitt namn. Det ser ut som ditt råd, än så länge, fungerar bra.

  Kommentar by Urban — 07 januari 2010 @

 8. [...] För er som läser detta  och inte förstår kanske dessa två länkar kan ge en liten förklaring. Service på pelletspanna – pelletsbrännare [...]

  Pingback by Tack | Gester...med ord — 30 januari 2010 @

RSS-flöde för kommentarer till det här inlägget. TrackBack URL

Lämna en kommentar