Historien om pelletsbrännaren går vidare...

... än är det inte slut...

Jag kontaktade återigen installatören [här hittar du början på min pelletsbrännarberättelse] som då tyckte att vi skulle byta ut hela skruven, motor, rör, spiral, hela skiten [så här ska pelletsbrännaren PellX egentligen fungera]. Han sa att han skulle kunna leverera det nån dag inom en inte alltför avlägsen framtid. Mmm, tänkte jag, med tanke på hur seg han hade varit dittills så var det nog bäst att jag åkte och hämtade grejorna själv. Till saken hör att det är ungefär sju mil mellan hans företag och min bostad, så man får väl ha en viss förståelse för trögheten, men å andra sidan så är ju jag en av de som betalar hans uppehälle, så...ja. Dagen efter åkte jag och hämtade alltihop och monterade ihop det samma kväll, en tämligen simpel operation. Jag körde igång systemet och, jipeee, det fungerade! Inte ett stopp; men säg den lycka som varar för evigt.

De nya problemen började i samband med en ny pelletsleverans (till ett känt, inte direkt billigt pelletsmärke). Helt plötsligt, trots att startdos och driftdos till en början var oförändrade, så larmade den en stund in i uppstartsfasen. Kunde det verkligen vara så att min pelletsbrännare hade gått sönder precis samtidigt som jag fick en ny sändning?  Nej, det måste ju naturligtvis vara så att det är pelletsen som är kass.

Jag justerade, svor och justerade lite till tills jag märkte att pelletsen helt enkelt brann upp för fort trots att det inte skulle vara billig pellets av tvivelaktig kvalitet, vilket man ju annars hade kunnat tro. Om jag höjde startdosen så mycket att brännaren inte skulle stanna så fick jag ganska så saftiga pannpuffar (precis innan träet börjar brinna så bildas det gengas vilken är explosiv, det var med gengas man drev många bilar i Sverige under andra världskriget när det rådde brist på olja på grund av att världsmarknaden var "lite ur spel").

Eftersom jag naturligtvis inte vill ha explosioner i pannan vid varje uppstart så var jag förstås tvungen att sänka startdosen tills det inte blev några pannpuffar längre, och så fort jag gjorde detta så stannade skiten under uppstarten. Vad göra? Det var ju trots allt Neova, ett erkänt bra märke! Kunde det helt enkelt vara så att Neova hade gjort bort sig och gjort pellets av dålig råvara ?  Jag hade lagt märke till att säckarna var märkta med olika datum och märkte snart också att det funkade med de som hade den ena datummärkningen men inte med de som hade den andra. Jag kontaktade pelletsleverantören som, utan att gnälla, kom och bytte ut den gamla leveransen mot en ny. Men, hör och "häpna", de fungerade inte de heller!

 "Vad f-n gör jag nu då", tänkte jag ? Jo, jag hade fått nys om att Byggmax sålde pellets så jag åkte dit och köpte tio säckar på prov och, YES, de funkade! Detta var ju egentligen en ganska desperat/konstgjord glädje eftersom det fortfarande inte funkade med de fyrtio säckar jag hade fått utbytta. Jag bestämde mig för att kontakta min sege installatör som sa att det hade kommit en ny programvara till min pelletsbrännare som gjorde den mer ljuskänlig och alltså gjorde att den inte larmade så lätt när ljusstyrkan i pannan blev för låg. Han sa att han skulle skicka den nya "processorn" samma dag. OK, tänkte jag, då kanske jag har den om ett par veckor i alla fall. Mina tidigare erfarenheter av den här mannens mañana-mentalitet gjorde att jag ställde in mig på att få vänta ungefär så länge.

Döm om min förvåning när den damp ner i brevlådan redan efter bara tre dagar! Det är ju trots allt hela sju mil emellan oss! Jag öppnade kuvertet, glad i hågen, och såg att den "nya" programvaran hade beteckningen 1.22. Hmmm, det där numret känner jag igen, tänkte jag.

Jag gick ner i källaren, stängde av brännaren och skruvade bort den plastskiva som sitter framför kretskortet. Jag kollade vilket versionsnummer som den gamla processorn hade och, jajjamän, det var samma nummer: 1.22!!! Jag är fortfarande förvånad över att grannarna inte ringde och kollade så att allt var ok med mig efter det avgrundsvrål som måste ha hörts en bra bit utanför källaren.

Ny dag, nya försök. Jag ringde direkt till Effecta och frågade om de kände till vilken version det var som gällde?
- Version 1.3, sa de. Jag ringde MBA Maskin och Service av vilka jag tidigare hade köpt en flamvakt (den ljussensor som talar om för styrenheten om det brinner i pannan eller ej) och talade med Magnus som sa att han skulle beställa en processor till mig. De hade, när jag beställde flamvakten, varit snabba med leveransen så de blev mitt naturliga val även den här gången.

Efter ett par dagar kom den nya processorn som visade sig ha versionsnummer 2.0 och, ta i trä, det har faktiskt fungerat ända sen dess. Den gamla processorn ska tydligen larma redan efter 20 sekunders lågt flamvaktsvärde och den nya först efter 120 sekunder. Vad jag fortfarande inte riktigt förstår är varför de inte kan programmera processorn så att pelletsbrännaren börjar mata fram pellets när spänningen från flamvakten börjar sjunka? Skulle inte det vara en ganska enkel/logisk lösning? Men det kanske har nånting med brandsäkerheten att göra?

Nåväl, min pelletsbrännare har i alla fall fungerat felfritt sen dess och jag tror väl egentligen inte att den är sämre än någon annan pelletsbrännare på marknaden.