Pelletsbrännaren PellX - pelletseldning för den tålmodige

Ibland fungerar den kära pelletsbrännaren...

 ...och ibland inte. Här är berättelsen om min pelletsbrännare Pellx (uttalas Pellex):

När jag flyttade in i huset i juni 2004 så värmdes det med hjälp av en elkassett, (eller elpatron om du så vill) vilket ju var en alldeles utmärkt lösning innan elmarknaden avreglerades. Som de flesta vet så steg ju elpriserna kraftigt efter avregleringen, tvärtemot vad de styrande försökte slå i oss före den trädde i kraft; fri konkurrens, du vet... (nej, jag är inte kommunist)

Innan jag börjar ska jag kanske förklara hur min fina pelletsbrännare ska fungera.

Eftersom jag tyckte mig kunna se en framtid där uppvärmningen skulle stå för en alldeles för stor del av hushållets utgifter för att passa mig så började jag fundera på alternativa, billigare, lösningar. Bergvärme var ju så jävla dyrt att installera att det aldrig kändes som ett seriöst alternativ, och en värmepump? Tja, det kändes som att elpriserna skulle komma att gå upp mer än pelletspriserna, visserligen bara en känsla, men jag kom fram till att pellets nog skulle vara grejen; ett "billigt" alternativ, och eftersom pellets räknas till kategorin biobränsle så skulle man ju göra en marginell miljöinsats också. En släkting kände en som sålde och installerade värmepannor och pelletsbrännare så jag tyckte att det kändes som ett naturligt val och en chans att kanske få ett bra pris.

En kompis kom över en lördagmorgon för att hjälpa mig att ta upp ett hål i skorstenen för det nya rökröret och för att mura igen det gamla osv, alltid bra att vara två när det kommer till knöliga grejor. Vi körde igång och allt var frid och fröjd. Vi bilade, murade, monterade ihop pelletsförrådet osv; jag är än idag tacksam för den hjälp han gav mig. Hyvens kille!

Innan jag går vidare så måste jag säga att det, ta i trä, inte har varit något direkt mekaniskt krångel med min PellX-brännare utöver krånglet med den klenare motorn. Den mekaniska delen av pelletsbrännarsystemet verkar vara av god kvalitet och har hittills aldrig orsakat några problem bortsett från nämnda underdimensionerade motor.

I november 2005 kom pelletsinstallatören för att dra rör och installera pelletsbrännaren i den värmepanna jag hade köpt ett halvår tidigare för tusen spänn, en CTC Total tillverkad 1985 som i sitt originalutförande kan eldas med både ved och olja eller genom att använda den inbyggda elpatronen (vilken kom väl till pass efter bara några dagar; läs vidare). Vi grejade hela dagen och till långt in på kvällen innan det var klart att köra igång pelletssystemet. Ett vattenfilter installerades också eftersom vi hade fått ett ganska negativt svar angående vattenkvalitén från ett företag som analyserar vattenprover.

Långt in på kvällen kunde vi så köra igång pelletsbrännaren och allt var frid och fröjd. Vi kollade så att varmvattenberedaren fungerade, vilket den gjorde, och installatören åkte hem. Han hade sagt att pelletsmärket jag hade köpt var av ganska dålig kvalitet (Sydpellets) och rekommenderade att jag skulle elda med Såbi, numera Neova, istället. Norsk pellets (Vestmarka) var också ett tips, en sort med högt energiinehåll. Jag provade senare denna sort och han hade alldeles rätt, jag fick sänka både startdos och driftdos ganska rejält, annars fick jag ett eldhav utan dess like. Vestmarka var dock ganska dyr så jag övergav den efter ett tag, billig pellets var ju liksom en förutsättning för att det hela skulle löna sig . Den enda egentliga fördelen med Vestmarka var att man slapp bära lika mycket pellets. Säckarna var på 12,5 kilo istället för 16 kilo som annars är standard. Jag uppskattar att energiinnehållet är ungefär detsamma i en 12,5 kilos säck med Vestmarkapellets som i en 16 kilos säck med något av de vanliga märkena. Detta är dock en grov uppskattning och ingenting jag skulle svära på inför domstol. Men nu tillbaka till min PellX-brännare:

Redan efter bara några dagar så slutade pelletsbrännaren helt oförklarligt att fungera. Förrådet var fullt med pellets, den startade fint och ingen förklaring verkade finnas till hands. Efter att detta hade hållit på en tid blev jag rejält jävla trött och förbannad på skiten, så jag tog med mig en bok och gick och satte mig i pannrummet alldeles brevid pelletsbrännaren (boken handlade inte om pelletseldning).
-Nu ska vi se vad som egentligen händer, tänkte jag. Efter att ha suttit där en stund och sett pelletsbrännaren starta, gå in i driftfas osv så stannade matarskruven helt plötsligt mitt i en dosering .
-Vad fan, tänkte jag. Här har vi ju felet! Det är motorn i matarskruven som är problemet! Vilket jävla smäck! Paja efter bara några veckor?!?

Dagen efter ringde jag till Gordic som då var de som sålde PellX, nu är det Effecta som har tagit över ruljansen (eller om de bara har bytt namn, jag vet inte). En vänlig dam sa att hon aldrig hade hört talas om problemet förut, men att det naturligtvis var helt oacceptabelt. Hon tyckte förstås att jag skulle ringa installatören och snacka med honom. Jag gjorde detta, men han trodde sig veta vad felet berodde på; i matarskruvsmotorn sitter det fyra små spiralfjädrar som ska hindra skruven från att backa på grund av det motstånd som pelletsen ger inne i mararröret. Jag antar att doseringen på detta vis ska bli jämnare.
- Ta bort två av dem, sa han. De ger för mycket motstånd, motorn orkar inte. Ok, tänkte jag, jag provar väl det då. Jag tog bort två av spiralfjädrarna (hur nu två små spiralfjädrar kan bromsa en motor som ska mata fram pellets i ett 1,7 meter långt rör med en diameter på cirka 80mm? Utväxling i all ära men...) diagonalt så som jag hade blivit instruerad att göra. Tricket funkade faktiskt några dagar innan det var dags igen [ här fortsätter PellX-berättelsen ]